Hívj minket: +36 (20) 376-8766  |  Munkanapokon 9:00 – 17:00 között

LED fényhíd bekötése

HA TETSZETT, OSSZD MEG!​

LED fényhíd bekötése

Ha már felszerelted az autódra a led fényhidat vagy led munkalámpát, akkor már csak annyi dolgunk van, hogy az áramforrásra csatlakoztasd azt.

Az áramforrás megszakítása

Bármilyen elektromos szereléssel kapcsolatos tevékenységnek ez az első lépése. Az autó vagy kamion akkumulátora elég ártalmatlannak tűnhet, de ha már láttál egyet szikrázni előtted, akkor talán fel tudod mérni, hogy egészen fájdalmas vagy akár halálos áramütést is adhat.

Még mielőtt bármibe belefognál, csatlakoztasd le az akkumulátort a negatív pólusáról, ami általában a fekete fővezeték szokott lenni. Mivel ezt a teljes járművön földelik le, ezért, ha csatlakoztatva van, akkor áramütést okozhat, ha a pozitív fővezeték a jármű bármelyik részéhez ér. A biztonság kedvéért olyan helyre helyezd a csatlakozót, ahonnan biztos, hogy nem pattan vissza az akkumulátor pólusához. Ha a negatív vezeték már nincs csatlakoztatva, a pozitív (általában piros) vezetéket is biztonságosan lecsatlakoztathatod. Érdemes a két csatlakozót a biztonság kedvéért szigetelőszalaggal is áttekerni, hogy biztosra menjünk.

A vezeték megfelelő méretezése

A vezetékeket a maximális áramfogyasztásnak megfelelően kell méretezni – a túl vékony vezeték túlforrósodhat, ami a szigetelést megolvaszthatja, vagy akár ki is gyulladhat. A vezeték különböző átmérőjű vagy vastagságú lehet. Mivel a járműved 12V/DC-t használ, használj sztenderd autóipari vezetékeket. Ha nem tudod milyen átmérőjű vezetéket kell használod, akkor érdemes elolvasnod a következő cikkünket

A vezetékek minőségi osztályai

A különböző vezetékekre különböző minőségi osztályok vonatkoznak. A sztenderd autóipari vezetékek GPT osztályúak, de léteznek magasabb osztályok is, mint például a GXL és a TXL. Ezek általában hő- és kémiai behatásoknak jobban ellenállnak. Ha találsz ilyen vezetékeket, és megengedheted őket magadnak, akkor válaszd ezeket, de a GPT osztályú kábel is megfelel a célnak

Csatlakozók

Két munkalámpát leszámítva minden Monsterled termékhez tartozik IP76-es csatlakozó.
Ha olyan típust választasz, amihez nem tartozik, akkor a következőkre figyelj csatlakozó vásárlásakor.

A csatlakozóknak vízhatlannak kell lenniük, hogy mindenféle off-road körülménynek megfeleljenek. Ha a kellékbolt autórészlegén nem találsz ilyen csatlakozót, akkor keresd a csónakrészlegen. A vízhatlan csatlakozók szorosan illeszkednek, ezért zsír vagy szigetelőszalag használata nem szükséges. Csak olyan fogót használj, ami az általad választott csatlakozóhoz illik.

A szigetelőszalagot szorosan illeszd a vezetékhez, de ne nyújtsd meg, mert könnyen meglazulhat.

Relék

Ha a led fényhidad vagy led munkalámád több, mint 5 amp-t vesz fel, akkor a biztonság kedvéért relé használata javasolt. A relé vagy kapcsoló az esetleges túlterhelés esetén védi a fényhidat, ha hiba lépne fel a jármű elektromos rendszerében. A biztosíték méretét nem a kábel méretéhez kell igazítani, hanem a várható áramfogyasztáshoz. Egy 40A-es autóipari relé elegendő, de ellenőrizd a termékspecifikációkat. Bizonyosodj meg arról, hogy a relé kapacitása meghaladja a lámpák által felvehető maximális árammennyiséget. Hogy pontosan mi is az a relé, arról ebben a cikkunkben olvashatsz bővebben: katt a linkre

A relék 1A-es vagy kisebb megszakítókat használnak. Ezért használhatsz egy sokkal kisebb megszakítót és vékonyabb kapcsolóvezetéket, mint az áramellátást biztosító vezeték. Használj legalább 10A-es kapcsolót. A reléket és kapcsolókat a pozitív vezetékhez csatlakoztasd.

Kábelezés

A vezetékeket a tűzfal és karosszéria mentén vezesd el. Ne használj a szükségesnél hosszabb vezetékeket, és tartsd távol őket a motortól vagy egyéb hőforrástól. Kerüld a vezetékek toldását; az esteleges hibák miatt a szükségesnél valamennyivel több vezetéket szerezz be. Amennyiben a led fényhidat a tetőre akarod szerelni, a vezetéket a szélvédőkeret csatornája mentén próbáld vezetni.

Hogy a kábelezés könnyen nyomon követhető legyen, használj különböző színű vezetékeket – általában piros kábelt az áramellátáshoz, feketét a földeléshez és sárgát a kapcsolókhoz.

Sokkal többet lehetne írni erről a témáról, de ezeknek az információknak a birtokában a led fényhidadat áramforrásra tudod csatlakoztatni, és bármilyen relét biztonságosan be tudsz szerelni. Ha bármilyen kérdésed van, vagy a szerelés közben problémák lépnek fel, fordulj egy villanyszerelőhöz. Bármilyen elektromos rendszerrel kapcsolatos munkához kezdenél, az áramellátást szakítsd meg.

Led fényhíd, vagy led munkalámpa beszerelésének lépései:

  1. Hogyan kell felszerelni a led fényhidat vagy led munkalámpát
  2. Kell-e relét beszerelni a led fényhídhoz vagy led munkalámpához
  3. Hogyan kell a led fényhidat vagy a led munkalámpát áramforrásra csatlakoztatni.

Ne maradj le az újdonságokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre és ígérjük, hogy elsőként értesítünk

További érdekességek

Halogén vs. HID vs. LED

Halogén vs. HID vs. LED

Halogén vs HID vs LED Pár évvel ezelőtt, ha valaki kiegészítő világítást szeretett volna az autójára szerelni akkor egyetlen választása lehetett, a kiegészítő halogén lámpák.

LED fényhidak vs LED munkalámpák

LED fényhidak vs. LED munkalámpák

LED fényhidak vs LED munkalámpák A LED fényhidakat állítjuk szembe a LED munkalámpákkal. Megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egyiknek és másiknak. Mi a

Téged is érdekelnek a lámpáink?

Vedd fel velünk a kapcsolatot

A terméket hozzá adtad a kívánság listához