Hívj minket: +36 (20) 376-8766  |  Munkanapokon 9:00 – 17:00 között

Halogén vs. HID vs. LED

Halogén vs. HID vs. LED

HA TETSZETT, OSSZD MEG!​

Halogén vs HID vs LED

Pár évvel ezelőtt, ha valaki kiegészítő világítást szeretett volna az autójára szerelni akkor egyetlen választása lehetett, a kiegészítő halogén lámpák. Nagyon nehéz volt ezek közül megfelelő fényű és vetitési szöggel rendelkező lámpát találni.

Manapság sokkal egyszerűbb a választás. Továbbra is könnyedén tudunk választani a terítőfényű és a szúrófényű lámpák között, de akár már azt is meg tudjuk szabni, hogy hány fokos szögben világítsáon a lámpa. 20 foktól egészen 180 fokos vetítési szöggel rendelkező lámpák közül tudunk választani. Ha tudjuk, hogy milyen vetítési szöget szeretnénk, akkor már csak azt kell meghatároznunk, hogy milyen messzire szeretnénk ellátni. 200 métertől egészen 2000 méterig elvilágító lámpák között tudunk keresgélni. 

Pro és Kontra

Ebben az összefoglalóban minden előnyét és hátrányát összeszedjük a különböző technológiájú lámpáknak. Így könnyedén fogsz tudni számodra megfelelő döntést hozni. Figyelembe vesszük a lámpák árát, a bennük rejlő lehetőségeket, valamint azokat a negatív tulajdonságukat, amikre lehet, hogy most még nem is gondolsz.

Halogén kiegészítő világítások

A halogén izzók a modern gépjárművilágítás legrégebbi technológiája, így aki ezt választja, biztos lehet abban, hogy bevált módszert választ, ami biztos, hogy az egyik legolcsóbb megoldás is egyben. Az, hogy ezek lámpák régi technológián alapulnak és olcsók még nem jelentik azt, hogy nem jobbak, mint a gyári halogén izzók. 

A halogén lámák másik előnye, hogy a teljesítményük viszonylag könnyen növelhető, hiszen ha a generátor, az akkumulátor és a vezetékek megengedik, akkor a 100 wattos izzót akár 150 wattosra is ki lehet cserélni. 

A halogén lámpák legnagyobb hátránya, hogy viszonylag gyorsan kiégnek. Lehet játszani a kisebb fényerő, hosszabb élettartam, vagy nagyobb fényerő rövidebb élettartam skálán, de mivel kiegészítő világításról beszélünk, így mindenki a nagyobb fényerőt választja, ami magába kódolja a rövid élettartamot. 

Ezen felül a halogén lámpák sokkal nagyobb áramfelvételének következménye, hogy beszerelésük elött muszáj figyelembe a generátor és az akkumulátor teljesítményét, hiszen ha túl nagy fogyasztót kötünk az autóra, akkor az akkumulátor és a generátor lesz az első, ami megadja magát. 

HID kiegészítő világítások

A HID bevezetése óta ezeknek a lámpák az ára tizedére csökkent, de még mindig sokkal drágábbak, mint a hagyományos halogén lámpák. 

Előnye a sokkal erősebb fénye mellett, hogy egy jó minőségű HID akár 7000 üzemórán át is képes működni, szemben a halogén 500-1000 órájával. A HID izzók alacsonyabb áramfelvétele is kedvező, hiszen nem terheljük a kocsinkat feleslegesen.

Az egyik hátránya, ami miatt sokan nem szeretik, hogy a HID lámpáknak szüksége van úgynevezett bemelegedési időre. Ez nem sok idő, de vannak olyan szituációk, amikor ez az 5-10 másodperc hosszú óráknak tűnnek. 

De az egyik legnagyobb hátránya a HID-nek, hogy nagyon vakítanak. Egészen egyszerűen nem csak a szembejövőt vakítjuk, de a táblákról visszaverődő fény minket is elvakít, nem nagy probléma, hiszen együtt lehet vele élni, de szerencsére ennél már van jobb megoldás is.

Vision X Lighting HID
Halogén vs. HID vs. LED 1

LED kiegészítő világítások

A LED a legújabb technológia a kiegészítő gépjárművilágítások piacán. Kezdetben nagyon gyenge, elsősorban helyzetjelzőként használtak a LEDeket, de később a technológia fejlődésével eljutott a LED világítás a HID lámpák szintjére, és viszonylag hamar túl is szárnyalta azt.

A LED képes egy sokkal szélesebb és egyenletesebb fényt adni szemben a korábbi kiegészítő világításokkal. Emellett a jól megtervezett LED világítások lényegesen messzebbre világítanak, mint a HID és főleg mint a halogén lámpák.

A LED technológia legnagyobb előnye, hogy a korábbi típusok minden hátrányát kiküszöbölte, így nincsen bemelegedési idő, sokkal jobban lehet irányítani a fényt, így nem vakít (ha jó minőségű lámpát használunk helyesen beállítva), valamint az élettartama is legalább 50.000 üzemóra. 

A másik óriási előnye a LED fényhidaknak, hogy egy lámpatest képes terítő és szúrófényt is biztosítani. Ilyet korábban egyik lámpa sem tudott. Ezek a lámpák vízállóak, rezgésállóak, így biztosak lehetünk abban, hogy mostoha időjárási körülmények között, nehéz terepen sem hagynak cserben minket a LED lámpák.

kiegeszito led fenyhid
Halogén vs. HID vs. LED 2

LED Fényhidak VS. LED fényhidak

LED fényhíd és LED fényhíd között is óriási különbségek vannak. Az elmúlt években megjelentek az olcsó, gyenge minőségű LED fényhidak, ami mindenki számára elérhetővé tette ezt a technológiát. Ezekkel a fényhidakkal a legnagyobb gond az, hogy az olcsó, silány alapanyagoknak köszönhetően a vásárlót egy lényese rosszabb lámpát kap, amit még az autó elektronikáját is komoly kihívás elé állítja. Az olcsó LED fényhidak sajnos rossz hatásfokkal működő LED chipek felhasználásával készülnek, így kénytelen a gyártó ezekből a silány LED chipekből sokat belepakolni a lámpába. Ezért van az, hogy egy látszólag kis fényhíd is 200-1000 wattot fogyaszt. Egy ilyen fogyasztású LED fényhíd sajnos rövid távon is képes tönkretenni az akkumulátort és a generátort, ráadásul a fényereje is csekély.

Ha jó minőségű fényhidat szeretne, akkor válasszon megbízható márkát, akik legalább 3 év garanciát vállalnak a termékükre. Ez valamint a nagyobb múltra visszatekintő márkák tudják garantálni, hogy a megvásárolt lámpa nem tesz kárt az autókban és beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Ne maradj le az újdonságokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre és ígérjük, hogy elsőként értesítünk

További érdekességek

Halogén vs. HID vs. LED

Halogén vs. HID vs. LED

Halogén vs HID vs LED Pár évvel ezelőtt, ha valaki kiegészítő világítást szeretett volna az autójára szerelni akkor egyetlen választása lehetett, a kiegészítő halogén lámpák.

LED fényhidak vs LED munkalámpák

LED fényhidak vs. LED munkalámpák

LED fényhidak vs LED munkalámpák A LED fényhidakat állítjuk szembe a LED munkalámpákkal. Megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egyiknek és másiknak. Mi a

Téged is érdekelnek a lámpáink?

Vedd fel velünk a kapcsolatot

A terméket hozzá adtad a kívánság listához