Hívj minket: +36 (20) 376-8766  |  Munkanapokon 9:00 – 17:00 között

Kell-e relét beszerelni led fényhídhoz vagy munkalámpához?

HA TETSZETT, OSSZD MEG!​

Kell-e relét beszerelni led fényhídhoz vagy munkalámpához?

A kérdés, amit számtalanszor feltettek már „Szükséges relét is beszerezni a led fényhídhoz?”. Mielőtt nekilátnánk, nem árt tudni, hogy tényleg szükséges-e és mennyi nyűggel fog járni. Nézzünk néhány alapvető információt, amire sikerült szert tennem.

Válaszd a minőségi Monsterled relét led fényhidad, vagy led munkalámpád bekötéséhez.

Mi is az a relé?

Amennyiben most csöppentél a led fényhidak / led munkalámpák rengetegébe, lehet, hogy nem tudod, hogy mi a relé és mire való. A relé nem más, mint egy olyan kapcsoló, amely lehetővé teszi, hogy alacsony feszültségű elektromos áram szabályozzon egy másik nagyfeszültségű elektromos áramkörről származó elektromos áram keringést. A nagyfeszültségű áramkör ez esetben nem más, mint maga a fényhíd. A relét általában akkor használjuk, ha a fényhíd és a vezérlő áramkör között nincs lehetőség közvetlen elektromos kapcsolat létesítésére.

Hogyan működik a relé?

Erre az a legegyszerűbb válasz, hogy amikor elektromágneses mező alakul ki, az áram át tud jutni a tekercsen. A vas armatúrát vonzza ez a mező és a másik vége kialakítja a csatlakozást, ami aztán létrehozza az áramkört. Kikapcsolt állapotban a csatlakozás megszakad, ezzel megszakítva az áramkört.

Fényhíd esetén a tekercset árammal ellátó áramkör teljesen elkülönül a relé által vezérelt áramkörtől. Ezért van az, hogy relét használnak olyan esetekben, amikor alacsony feszültségű biztonságos áramkör vezérli a lámpák magas áramkörét.

Miután létrehoztad az elektromos kötést az akkumulátortól a kapcsolóig, helyezd el a relét az akkumulátor és a fényhíd között, ahhoz, hogy a fényhídhoz vezető árammennyiséget szabályozhassa. Néhány kapcsoló önállóan képes alacsony amperszükségletet kapcsolni, de ha nagy fényhidad van, mondjuk egy 240 vagy 300 wattos, amelynek nagy áramfelhasználása van, kizárólag a kapcsoló nem fogja tudni ellátni.

Ha kizárólag a kapcsoló nem tudja ellátni a fényhíd nagy áramszükségletét, túlhevülhet a kapcsoló, megolvadhatnak a vezetékek, és kevesebb áram jut a fényhídhoz, ami azt eredményezi, hogy a kívántnál sokkal homályosabban fog világítani. Amennyiben a fényhíd áramfelvétele 30W fölött van, relé használata ajánlott.

Használhatom relé nélkül is?

Természetesen! Ha nem szeretnél a relé beszerelésével bajlódni vagy szükségtelennek tartod, vagy olyan helyzet áll elő, amikor nem fontos vele vesződni. Ha a fényhíd vagy munkalámpa kis energiaigényű, egy kétállású kapcsolóval is megoldható a helyzet. Jóllehet ez megoldást jelenthet, mégis győződj meg arról, hogy a kapcsoló magasabb értékre van hitelesítve, mint az adott fényhíd áramszükséglete. Interneten bármikor ránézhetsz olyan táblázatokra, amelyek segítségével ellenőrizhető, hogy szükséges-e a relé vagy sem.

A szükséges feszültség meghatározásához vedd figyelembe az alábbi egyszerű képleteket:

Feszültség és Áramforrás Kiszámítása

  • Volt = Watt/Amper
  • Watt = Amper x Volt

Áram Kiszámítása

  • Áram Amperben = Watt/Ohm gyöke
  • Áram Amperben = Volt/Ellenállás (Ohm)
  • Áram Amperben = Watt/Volt

Relé beszerelési tippek

Amennyiben úgy döntesz, hogy kell a relé, a beszerelése megkíván egy kis időt és utánajárást is. Bár nem bonyolult, mégis időigényes és meg kell győződni arról, hogy jól csinálod. Ne használj összeillesztő kötőelemet, sem egymásba csúsztatott kötőelemet vagy egyéb, az audio-iparban használatos szükséghelyzet szülte megoldást. Oka van annak, hogy ezek nincsenek benne a relékészletben.

Relé beszerelése Led Lámpa esetén

Az ok, amiért ezek a típusú csatlakozók és „tákolt megoldások” nem használatosak, az, hogy nagy valószínűséggel kudarc lesz a vége. Ha csődöt mondanak, elektromos tűz alakulhat ki, amely végigmegy az összes kábelen, de akár még a járművön is. A legegyszerűbb az, hogy a fényhídhoz relét használunk.

Még egy dolgot szeretnék megjegyezni, mégpedig azt, hogy a kábelek hossza a lehető legrövidebb legyen. A kábeleket át kell manőverezni a jármű karosszériáján úgy, hogy a magas hőmérsékletű területeket elkerülje. Amennyiben a fényhidat az autó tetején helyezed el, a tápvezetéket vezesd át a szélvédő keretének csatornáján. Figyelj arra is, hogy ha lehetséges, a kábeleket ne kelljen toldani.

Röviden

Ha 30W teljesítménynél nagyobb lámpát használsz használj relét.

Amennyiben közvetlenül kapcsolod be a fényhidat, legalább 10 A-es osztályozású kapcsolót használj.

Remélem hasznos volt a cikk és segítségedre lesz a relé beszerelése során. Mint ahogy már korábban is említettem, ha nem akarsz relét beszerelni, győződj meg arról, hogy a kapcsoló relé nélkül is képes kezelni az áramot. Ha nem, használd a relét és ne verd magad további költségekbe.

Led fényhíd, vagy led munkalámpa beszerelésének lépései:

  1. Hogyan kell felszerelni a led fényhidat vagy led munkalámpát
  2. Kell-e relét beszerelni a led fényhídhoz vagy led munkalámpához
  3. Hogyan kell a led fényhidat vagy a led munkalámpát áramforrásra csatlakoztatni.

Ne maradj le az újdonságokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre és ígérjük, hogy elsőként értesítünk

További érdekességek

Halogén vs. HID vs. LED

Halogén vs. HID vs. LED

Halogén vs HID vs LED Pár évvel ezelőtt, ha valaki kiegészítő világítást szeretett volna az autójára szerelni akkor egyetlen választása lehetett, a kiegészítő halogén lámpák.

LED fényhidak vs LED munkalámpák

LED fényhidak vs. LED munkalámpák

LED fényhidak vs LED munkalámpák A LED fényhidakat állítjuk szembe a LED munkalámpákkal. Megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egyiknek és másiknak. Mi a

Téged is érdekelnek a lámpáink?

Vedd fel velünk a kapcsolatot

A terméket hozzá adtad a kívánság listához