Hívj minket: +36 (20) 376-8766  |  Munkanapokon 9:00 – 17:00 között

Milyen terepjárót válasszunk vadászautónak?

Milyen a tökéletes vadászautó

HA TETSZETT, OSSZD MEG!​

Milyen terepjárót válasszunk vadászautónak?

A megfelelő jármű kiválasztása elengedhetetlenül fontos a vadászathoz. Egy alacsony sportautó nem jó választás. Magyarországon a terepjárók piaca egyre nagyobb, így mindenki megtalálja a számára megfelelő típusú és árú vadászautót.

Univerzális és tökéletes vadászautó nem létezik!

Minden ember más és ez a vadászoknál sincs másképp. Éppen ezért nincs egy tökéletes megoldás a problémára. Vannak akik csak vadászathoz használnák az autót, van aki viszont a mindennapokban is szeretne közlekedni vele. Vannak olyanok akik az elejtett vadat szeretnék elszállítani az autóval, viszont olyanok is akadnak, akik nem szeretnék. Figyelembe kell venni azt is, hogy milyen terepviszonyok között használjuk az autót. Hegyen, nehéz terepen közlekedünk vele, vagy mondjuk az alföldön a síkságon? Homokos talajon vagy esetleg kavicsos murvás talajon fogjuk használni? Nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális vadászautót.

Milyen vadászautót válasszunk?

A terepjárók piaca teljesen megváltozott. A régi jól ismert robosztus megjelenésű autók kezdenek szépen lassan eltűnni. Ennek az egyik oka, hogy az autógyártóknak muszáj megfelelni a legújabb környezetvédelmi elvárásoknak. Éppen ezért a legtöbb „terepjáró” ma már inkább az úgynevezett SUV kategóriába tartozik. Ezzel nem azt mondjuk, hogy ezek rossz autók lennének, hiszen van olyan helyzet, ahol egy jó SUV tökéletesen megfelelő vadászautó lehet.

Vadászautó nehéz terepre

Amennyiben a terep nehezen megközelíthető, mert mondjuk magasan a hegyekbe kell menni (Magyarországon ez azért ritka), akkor kénytelenek vagyunk olyan terepjárót választani, aminek valóban van terepjáró képessége. Nem kell megijedni, ez nem jelenti azonnal azt, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúli. Szerencsére ebben a szegmensben is talál mindenki a pénztárcájának megfelelő vadászautót. Kezdve akár egy Suzuki Jimnytől a Toyota Land Cruiseren át egészen a Mercedes G Wagen-ig.

Sok esetben a vadászok erdészeti munkát is végeznek, éppen ezért fontos, hogy elengedő erejei is legyen az autónak és képes legyen elhúzni egy megpakolt utánfutót is. Ilyenkor a legtöbben a Pick Up-okhoz fordulnak, nem véletlenük.

Éppen ezért mostanában a Pick UP-ok elszaporodtak a terepjárókkal szemben. Egy Pick Up-nak nagyon sok előnye van, amivel egy hagyományos terepjáró nehezebben tud versenyezni a vadászautó kategóriában. A vadászok számára az egyik legnagyobb előnye egy Pick Up-nak, hogy a plató terhelhető és pakolható anélkül, hogy az utasteret összekoszolnánk.

Klasszikus terepjáró vadászathoz

Ha a funkcionalitás és a terepjáró képesség előnyt élvez, akkor könnyű a választás. Suzuki Jimny. Nagyon jó terepjáró képességei vannak, mert könnyű, rövid tengelytávú és elnyűhetetlen autó. Persze van hátulütője is, mivel hosszú utakon feláldozzuk a praktikum oltárán a kényelmet.

A másik nagy klasszikus a Lada Niva. A Niva műszakilag folyamatosan megújult, így kapott az évek során jobb fékeket jobb differenciál művet. Ezeknek köszönhetően egy modern terepjárónak megfelelő autót tudhatunk a magunkénak. A terepjáró képességei tökéletesen kielégítik a vadászok igényeit, de hosszútávon a Niva sem a legkényelmesebb utazóautó.

shiny dlya nivy.jpg
Vadászautó

SUV vadászautó / terepjáró

Ebben a kategóriában a legnagyobb a választék. A klasszikus modellek, mint például a Land Rover Deffender, vagy a Jeep Wrangler, esetleg a Toyota Land Cruiser tökéletes választás terepezéshez, vadászathoz és hosszabb utazáshoz is. Ezekből a típusokból bőven találni a használtpiacon megfelelő példányt, éppen ezért nagyon sokat lehet látni ezekből a típusokból a vadászatokon.

Ha az előbb felsorolt típusoknál szeretnénk egy kicsit modernebb és a városi forgalomban is könnyebben navigálható, kisebb SUV-ot választani akkor pár dolgot muszáj figyelembe vennünk. Nem minden SUV alkalmas terepjárása és főleg nem alkalmas vadászatra. A használtautó piacon kapható Toyota RAV4 vagy a Honda CR-V hiába magas, még mindig alacsony a hasmagassága ahhoz, hogy valódi terepen esetleg sárban lehessen vele közlekedni. Ha egy kisebb városi terepjáróban gondolkozunk, akkor sokkal alkalmasabb erre a feladatra mondjuk egy Land Rover Freelander.

LandRover discovery slim led fenyhid
Land Rover Freelander Monsterled® SLIM LED fényhíddal szerelve

A másik befutó ebben a kategóriában az első generációs összkerekes Daca Duster. A hasmagassága megfelelő és kellően puritán a beltere a vadászathoz.

dacia vadaszauto2
Dacia Duster vadászautó

Pick UP vadászatónak

Már többszőr említettük, hogy vadászathoz nagyon jó választás lehet egy pick up. A felépítmény tetszés szerűen alakítható. Ha akarjuk lehet rajta zárt doboz, de lehet nyitott plató is. Tudunk felszerelni csörlőt hátulra is, így az elejtett vadat könnyedén fel tudjuk húzni a platóra. Ha a pénztárcánk megengedi tökéletes vadász állást is ki lehet alakítani a platón, szóval tényleg nagyon sokrétű tud lenni egy pick up.

Szerintünk a Toyota Hilux, Mitsubishi L200, vagy a mostanában sokat látott Ford Ranger tökéletes választás. Természetesen ne hagyjuk ki a felsorolásból a prémium márkáknak a pick upjait se. Mint például a VolksWagen Amarok vagy a Mercedes X Class-t.

pickup vadaszauto
Pick Up vadászautó

Amennyiben sikerült kiválasztani a megfelelő vadászautót, akkor sem dőlhetünk hátra. Ahhoz, hogy az autó tökéletesen tudjon szolgálni minket szükségünk lesz kisebb-nagyobb átalakításra is, de ez egy másik cikknek lesz a témája! Reméljük tudtunk segíteni a döntésben, vagy legalább ötleteket adni, ami alapján Te is ki tudod választani a tökéletes vadászautót!

Ne maradj le az újdonságokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre és ígérjük, hogy elsőként értesítünk

További érdekességek

Halogén vs. HID vs. LED

Halogén vs. HID vs. LED

Halogén vs HID vs LED Pár évvel ezelőtt, ha valaki kiegészítő világítást szeretett volna az autójára szerelni akkor egyetlen választása lehetett, a kiegészítő halogén lámpák.

LED fényhidak vs LED munkalámpák

LED fényhidak vs. LED munkalámpák

LED fényhidak vs LED munkalámpák A LED fényhidakat állítjuk szembe a LED munkalámpákkal. Megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egyiknek és másiknak. Mi a

Téged is érdekelnek a lámpáink?

Vedd fel velünk a kapcsolatot

A terméket hozzá adtad a kívánság listához